Olumlama yapmak bilimsel mi?
Olumlama yapmak bilimsel mi?

olumlama yapmak bilimsel mi? 7 dak. öğren

0 Shares
0
0
0

Olumlama yapmak bilimsel mi?  Olumlama yapmak işe yarıyor mu? sorunlarına ilişkin seninle nokta atışı bilgiler paylaşacağım.

olumlama ne demek?

Beni takip ediyorsan her gün instagram hesabımda paylaştığım olumlamaları görmüş ve bu konudaki görüşümü de anlamışsın demektir. Olumlama yapmak bilimsel mi? Olumlama yapmak işe yarıyor mu? sorularını sürekli duyan biri olarak bu konuyu açıklamaya “Olumlama” kavramına göz atarak başlayayım.

Devam etmeden önce olumlama egzersizini ücretsiz olarak indirmek için aşağıya bilgilerini bırakabilirsin. Senin için özel olarak hazırladığım olumlamalar enerjini iyileştirecek.

Olumlama, kişinin ruhuna mutlu ve olumlu kavramların, tutumların tohumlarını ekme çabasıyla tekrar tekrar söylenen kısa bir cümle. Psychology Dictionary

Olumlama, kişinin ruhuna mutlu ve olumlu kavramların, tutumların tohumlarını ekme çabasıyla tekrar tekrar söylenen kısa bir cümle. Psychology Dictionary

Olumlama ne işe yarar?
Olumlama ne işe yarar?

Olumlama yapmak bilimsel mi? ye bakmadan önce olumlamaların kişiyi iyimser bir zihniyete yönlendirerek, içsel bir refah duygusunu teşvik etmek için kullanılabilecek araçlar olduğunu bilelim.

olumlama yapmak bilimsel mi?

Olumlama yapmak bilimsel mi? O ne yeaaa diyenlerdensen okumayı şimdi bırak çünkü bundan sonra okuyacakların hoşuna gitmeyecek 🙂

Kendini onaylamalar yeni nöral yollar oluşturarak bu hedeflerde bize yardımcı olabilirler. (Paulhus & Coue, 1993).

Bunun nöral mekanizmalar üzerindeki etkisini inceleyen pek çok araştırma var. Ayrıca nöroplastisite üzerine yapılan araştırmalardan, yetişkinler olarak bile beynimizi yeni şekillerde düşünmek üzere gerçekten  değiştirebileceğimizi biliyoruz  (Demarin & Morovic, 2014).

Pozitif olumlamaların dayandığı köklü psikolojik kuramlardan biri de sosyal psikolog ve Stanford Üniversitesi’nde fahri profesör olan Claude M.Steele’in olumlama psikolojisi üzerine yazdığı makaleye dayanıyor. Buna göre insanlar kendi “öz  yeterliliğini” (kendi bütünlüğüne, uyumsal ve ahlaki açıdan yeterli  /yetkin, iyi, tutarlı, üniter, istikrarlı, özgür seçim yapabildiklerine vb. dair imajı) sürdürmek isterler ve  olumlamalar bu motivasyonu sağlamaya yönelik basit bir yol sunarlar. Sciencedirect

Yani evet olumlama yapmak bilimsel mi? sorusunun cevabı olumlamaların arkasında bilim olduğu.

olumlama yapmak bilimsel mi? 7 dak. öğren

“Kaygılarından Özgürleş Olumlamaları” oturumunu şimdi buraya tıklayarak satın al, seni kaygılandıran düşüncelerden özgürleşerek zihnine, bedenine ve ruhuna huzur veren tohumlar ek.”

Olumlama yapmanın bilimsel olarak yararları
Olumlama yapmanın bilimsel olarak yararları

olumlama yapmanın bilimsel olarak yararları

  • Bir şeyin gerçekleşeceğine inandığımız zaman aslında gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu da biliyoruz. Yanlış inançlar bile kendimizin ve başkalarının deneyimlerini etkileyebilir (Madon, Jussim ve Eccles, 1997).
  • Olumlamalar fizyolojik ve psikolojik stres tepkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. David Creswell ve meslektaşları, katılımcılara, düşmanca bir seyirci önünde stresli topluluk önünde konuşma ve zihinsel aritmetik deneyimine girmeden önce kendini onaylama prosedürünü tamamlamalarını sağladı. Kendini olumlama prosedürünü tamamlayanların, stres hormonu kortizol düzeylerinde başlangıca göre herhangi bir değişiklik göstermedi. Kronik stres fiziksel hastalıkla bağlantılı olduğundan, bu bulgu aynı zamanda kendini olumlamanın sağlık sonuçları üzerinde olumlu etkileri olabileceğini düşündürmektedir. (Creswell, JD, Welch, W., Taylor, SE, Sherman, DK, Gruenewald, T., & Mann, T. (2005).
  • Kişisel değerlerin onaylanması, nöroendokrin ve psikolojik stres tepkilerini tamponlar. Psikoloji Bilimi, 16, 846-851.)
  • Kendini olumlamaların başarısı, bir kişinin genel bakış açısını genişletme ve olumsuz duyguların etkisini azaltma yeteneği ile ilişkilidir. ( Sherman, 2013 ; Cohen ve Sherman, 2014 ).
  • Araştırmacılar, kendini olumlamaların bireylere belirli bir tehdidin ötesine geçen psikososyal kaynakları hatırlattığını ve  onların tehdidi aşan olumlu öz-değer kaynaklarına odaklanmalarını sağladığını öne sürdüler. Bunun da tehdide karşı psikolojik refahı koruduğu düşünülmektedir ( Koole ve diğerleri , 1999 ; Cohen ve diğerleri , 2009 ; Cook ve diğerleri , 2012 ; Shermanve diğ ., 2013 ).
  • Olumlamalar bireyler için pozitif değer kaynaklarına odaklanmayı artırabilir. Kendini olumlama müdahaleleri, genellikle katılımcıların kişisel temel değerleri ve ödüllendirici deneyimler üzerinde düşünmelerine dayanır. Bu yol, ödül ve olumlu değerlendirme ile ilişkili sinirsel mekanizmaları devreye sokacaktır. (VMPFC;Bartravediğerleri,2013)
  • Kendini onaylama görevi sırasında katılımcıların nöral aktivitesini inceleyerek, kendini olumlamaya maruz kalmanın, pozitif değer verme kendisiyle ilgili işleme ve duygu düzenleme ile ilişkili beyin sistemlerinde ne ölçüde artış ürettiğini test ettik. (Falk  ve ark. (2015))
  • Kişinin, duygusal olarak olumlu ve ödüllendirici gelecek olayları hayal etmesinin beyin sistemlerindeki nöral değişikliklerle yol açtığı bulunmuştur (D’Argembeau ve diğerleri, 2008, 2010 Benoit ve diğerleri, 2011, 2014)
  • Geleceğe yönelik olumlamaların, kişinin kendisiyle ilgili işlemede yer alan beyin bölgelerini harekete geçirdiği hipotezi için destek bulduk. (Lieberman MD (2010). )
  • Olumlamalar stresi azaltabilir, refahı artırabilir, akademik performansı iyileştirebilir ve insanları davranış değişikliğine daha açık hale getirebilir  Cohen ve Sherman (2014)
  • Olumlamalar, üniversitede kendilerini dışlanmış hisseden öğrencilerde genel not ortalaması düşüşünü hafifleterek akademik başarıya olumlu bir şekilde bağlanmıştır (Layous ve diğerleri, 2017)
Olumlama yaparken bunları sakın yapma
Olumlama yaparken bunları sakın yapma

olumlama yaparken bunları sakın yapma

Olumlamanın bilinç dışına uygun bir dilde yazılmış olması önemli bu nedenle karşına her çıkan olumlamayı yapmamanı, güvendiğin uzmanların paylaşımlarını dikkate almanı öneririm. Dünyanın en eski ve en bilinen Hipnozcular Birliği olan National Guild of Hypnotists (Ulusal Hipnotizmacılar Birliği) üyesi bir hipnoz uzmanı olarak olumlamaları doğru bir dilde paylaşıyorum. Diğer yandan bu konuyla ilgili diğer hassas nokta, yapacağın olumlamanın kendi değerlerinle ve inançlarınla tutarlı olması gerektiği aksi taktirde içsel çatışma yaratabilirsin.

Beyin gerçekliği ve hayal gücünü karıştırıyor
Beyin gerçekliği ve hayal gücünü karıştırıyor

beyin gerçekliği ve hayal gücünü karıştırıyor : 23 mart 2023 tarihli araştırma

University College London araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, bir kişi bir şeyi ne kadar canlı hayal ederse, onun gerçek olduğuna inanma olasılığı o kadar artıyor. Beynin gerçek ve hayali uyaranların gücünü veya canlılığını benzer bir şekilde kodladığını, gerçekliği ve hayal gücünü karıştırdığını gösterdi. Profesör Stephen Fleming (UCL Psikoloji ve Dil Bilimleri, UCL’de Wellcome İnsan Nörogörüntüleme Merkezi ve Max Planck UCL Hesaplamalı Psikiyatri ve Yaşlanma Araştırmaları Merkezi): “Normalde hayal gücü nispeten zayıftır ve bu yüzden gerçeklik onu karıştırmıyoruz. Ancak hayal gücü yeterince güçlü veya canlı hale gelirse, gerçekmiş gibi davranılabilir.” Neurosciencenews

Olumlamalar zihni olumsuzluk ve öz eleştiriden olumluya odaklamanızı sağlayan uygulaması kolay araçlardır. Olumlamayı ne kadar güçlü imajine edersen beyninin buna inanma olasılığı o kadar yüksek olduğuna göre denemeye değer diyorsan senin için hazırladığım olumlamaları burayı tıklayarak ücretsiz olarak indirebilirsin. Ayrıca buraya tıklayıp instagram hesabımı takip ederek her gün ücretsiz olarak paylaştığım olumlamalardan faydalanabilirsin.

referanslar
  • Paulhus, DL ve COUÉ, E. (1993). İradeyi atlamak: Onaylamaların otomatikleştirilmesi. JMS ,  , 1.
  • Demarin, V. ve Moroic, S. (2014). Nöroplastisite. Periodicum biologorum ,  116 (2), 209-211.
  • Madon, S., Jussim, L. ve Eccles, J. (1997). Kendini gerçekleştiren güçlü kehanetin arayışı içinde. Kişilik ve sosyal psikoloji dergisi ,  72 (4), 791.
  • Creswell, JD, Welch, W., Taylor, SE, Sherman, DK, Gruenewald, T., & Mann, T. (2005). Kişisel değerlerin onaylanması, nöroendokrin ve psikolojik stres tepkilerini tamponlar. Psikoloji Bilimi, 16, 846-851.
  • Sherman DK (2013). Kendini onaylama: etkileri anlamak . Sosyal ve Kişilik Psikolojisi Pusulası , 7 ( 11 ), 834–45. 
  • Bartra O., McGuire J.T., Kable J.W. (2013). The valuation system: a coordinate-based meta-analysis of {BOLD} fMRI experiments examining neural correlates of subjective valueNeuroImage76, 412–27.
  • D’Argembeau A., Xue G., Lu Z.-L., Van der Linden M., Bechara A. (2008). Yakın ve uzak gelecekte duygusal olayları tasavvur etmenin sinirsel bağıntıları . NeuroImage , 40 ( 1 ), 398–407. 
  • Cohen G.L., Sherman D.K. (2014). The psychology of change: self-affirmation and social psychological interventionAnnual Review of Psychology65, 333–71. 
  • Koole S.L., Smeets K., Van Knippenberg A., Dijksterhuis A. (1999). The cessation of rumination through self-affirmationJournal of Personality and Social Psychology77(1), 111. 
  • Cohen G.L., Garcia J., Purdie-Vaughns V., Apfel N., Brzustoski P. (2009). Recursive processes in self-affirmation: intervening to close the minority achievement gapScience324(5925), 400–3. 
  • Cook J.E., Purdie-Vaughns V., Garcia J., Cohen G.L. (2012). Chronic threat and contingent belonging: protective benefits of values affirmation on identity developmentJournal of Personality and Social Psychology102(3), 479. 
  • Sherman D.K., Hartson K.A., Binning K.R., et al. (2013). Deflecting the trajectory and changing the narrative: how self-affirmation affects academic performance and motivation under identity threatJournal of Personality and Social Psychology104(4), 591. 
  • Falk EB, O’Donnell MB, Cascio CN ve ark. (2015). Kendini olumlama, beynin sağlık mesajlarına verdiği tepkiyi ve ardından gelen davranış değişikliğini değiştirir . Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları , 112 ( 7 ), 1977–82. 
  • Lieberman MD (2010). Sosyal bilişsel sinirbilim . İçinde: Fiske ST, Gilbert DT, Lindzey G., editörler. Handbook of Social Psychology , 5. baskı, s. 143–93, New York, NY: McGraw Hill.
  • Cohen G.L., Sherman D.K. (2014). The psychology of change: self-affirmation and social psychological interventionAnnual Review of Psychology65, 333–71. 
  • http://Bartra O., McGuire J.T., Kable J.W. (2013). The valuation system: a coordinate-based meta-analysis of {BOLD} fMRI experiments examining neural correlates of subjective value. NeuroImage, 76, 412–27.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like